Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

" Η Μυστική γυναίκα "
Αποσυμβολισμός μυστικιστικών μορφών
Hazrat Fatima & Αγία Άννα στον σαμανισμό .

Συνέχεια στις ιστορίες και τις αναφορές μου στην πρό γιαγιά μου  ,θα εχετε προσέξει οτι την αποκαλώ " Ανέμ " , αυτή η λέξη στην τούρκικη γλώσσα ερμηνέυεται ως " μάνα " , η τούρκικη όμως οπως και κάποιες κινέζικες διάλεκτοι έχουν λεξεις με διττή ερμηνεία , λέξεις που μόνο ενας μπασμένος στα κόλπα καταλαβαίνει.
Ετσι στην περίπτωση μας το επίθετο Άνεμ που θα πεί μάνα , είναι ταυτόχρονα και τίτλος που φανερώνει το υψηλό αξίωμα μιας γυναίκας που οχι μόνο μυήθηκε στην μαγεία αλλά πέρασε με επιτυχία την δοκιμασία της διέλευσης της αβύσσου της ψυχής.
Μήτερα και αρχή πάντων η Νυξ , μητέρα των μαγισσών και φωτισμένη οποια πέρασε και γύρισε ζωντανή απο το σκοτάδι της αρχέγονης νύχτας .
Τέτοιες γυναίκες θεοποιούνταν στην αρχαιότητα και το όνομα τους ειναι γραμμένο με ανεξίτηλο μελάνι μεσα σε μύθους και ιστορίες , μεχρι και σήμερα.
Τό χέρι της Φατίμα ( Όχι Φατμέ) είναι ένα σύμβολο που έγινε τα τελευταία χρόνια ευρέως γνωστό μέσα απο το περιοδικό που εξέδιδε η κα Μεΐμαρίδη και μετέπειτα απο την σχολή μαγείας που μέχρι και σήμερα διατηρεί η ίδια .

Η Φατίμα υπήρξε ιστορικό πρόσωπο αλλα αυτό που μας ενδιαφέρει σε αυτο το άρθρο δεν είναι τόσο η ιστορική πραγματικότητα αλλά ο ανατολικός μυστικισμός, και πιο συγκεκριμένα ο τούρκικος  που ενέδυσε τις μορφές της Φατίμα και της Αγίας Αννας με συμβολικές και αλληγορικές ιδιότητες.

Η Φατίμα ήταν κόρη του Προφήτη του Αλλάχ , Μωάμεθ και ο σύζηγος της ήταν ο  Ali Ibn Talib του  οποίου το όνομα Αλί θα συναντήσουμε σε όλα τα μεταφυσικά αλληγορικά παραμύθια που κρύβουν νοήματα ικανά να κατανοηθούν μόνο απο μυημένους στην Αραβική - Περσική ή Τούρκικη απόκρυφη γνώση , το πιο γνωστό απο αυτά είναι ο " μύθος " του Αλί Μπαμπά με τους 40 κλέφτες μέσα απο το βιβλίο ιστοριών που εμεινε γνωστό ως 1001 Νυχτες της Σεχραζάτ , μέχρι και σήμερα μεταξύ των Βόσνιων  η Φατίμα είναι γνωστή ως Hazrat Αλία,  το όνομα της θυμίζει εντονα Σεχραζάτ και φυσικα είναι μια μυστικιστική μορφή , περιέχει εναν χαρακτήρα λατρείας στο μυστικιστικό σαμανισμό, αλλά και είναι αδιαχώριστο τμήμα της λαϊκής ιατρικής και της μαγικής παράδοσης, είναι μια πνευματική μητέρα και προστάτης σε όλες τις stravarke.

Η μαϊσομάνα στην λαϊκη γλώσσα , η φωτισμένη!
Σε  αυτό το συμπέρασμα μας  οδηγούν πολυάριθμα παραδείγματα από την πρακτική μαγεία ,  το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα  βρίσκεται σε ένα από τα ονόματα της που είναι Φατιμά Ana ή «Φατιμά Μητέρα», από την τουρκική anna λέξη ή τη μητέρα στο οποιο αναφέρθηκα ξεκινώντας αυτό το αρθρο .

Η Αγία Αννα της οποίας το παλίνδρωμο όνομα δείχνη θεΐκη προέλευση και η στένη σχέση της ιδιας της παναγίας με την Τουρκία και συγκεκριμένα το ιερό για την Αρτέμιδα ορος Ορτυγία στο οποίο υπήρχε το ιερό πηγάδι της θεάς , και μέχρι σήμερα υπάρχει εκει μικρό οίκημα / ναός για το οποίο πιστέυεται οτι ήταν το οίκημα της παναγίας στα χρόνια μετά την στάυρωση οπου κατέφυγε σταλμένη απο τον ιδιο της τον γιό δείχνη μια βαθύτερη σχέση με το ιερό θυλικό πρό του χριστιανισμού !

Η σχέση του ιερού θυλικού με της συγκεκριμένες μορφές φανερώνεται εύγλωττα το όνομα Άννα στον τούρκικο και βοσνιακό αποκρυφισμό δίνεται σε οποιαδήποτε γυναίκα /Σαμάνο ,  για την ακρίβεια δεν είναι όνομα αλλά τίτλος που φανερώνει ανώτερο βαθμό και βαθιά μαγική/ μεταφυσική γνώση μιας γυναίκας η οποία ἡγεῖται άλλων γυναικών μαγισσών , θεραπευτριών , σαμάνων δεν είναι μόνο μια αγία ή αρχετυπική μορφή είναι κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε αυτήν την θέση και το αξίωμα .

 Η μητέρα του πατέρα μου που ήταν απο ενα χωριό εξω απο την Σμύρνη της Μικρασίας όταν έκανε το Kursün ,για να λύσει μάγια πάντα επικαλούνταν το " Άξιο χέρι της Φατιμά"..
Δηλαδή, κάθε φορά που μια Τουρκάλα-σαμάνος οcakli-Kadin ρίχνει λιωμένο μόλυβδο σε ένα δοχείο με νερό, λέει: «Αυτό δεν είναι το χέρι μου, αυτό είναι το χέρι της Φατιμά Ana!»

Υπαινίσσεται έτσι οτι αυτή είναι το μέσο ή το όργανο μέσω του το οποίο η θεραπευτική δύναμη της κόρης του προφήτη θα λειτουργήσει απο τον πνευματικό στον υλικό μας κόσμο.

Παρόμοια πρακτική τελετουργία υπάρχει στην παράδοση των Βόσνιων stravarke.
Στην αρχή, πριν από τα εξορκιστικά λογια  και τιε προσευχές πρόφερουν πάνω από ένα δοχείο με νερό, με ηρεμη φωνή αυτή τη φόρμουλα: «Αγαπητέ μου Hazrat Φατιμά, μάνα μου, πες τον πατέρα σου Μωάμεθ..."
Η σημασία αυτής τής μαγικής φράσης είναι στην πραγματικότητα μια επιθυμία για υπερφυσική διαμεσολάβηση ,με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης υποστήριξης από τον Θεό για να θεραπεύσει με επιτυχία: η stravarka ζητά απο την Hazrat Φατιμά, την οποία αποκαλεί η μητέρα της, η οποία με τη σειρά της θα ζητήσει απο τον  Μωάμεθ και ο ίδιος θα ζητήσει από τον Αλλάχ να δώσει δύναμη και θεραπεία.

Η στενή σχέση της Αρτέμιδας , Ντάνου , Diàna κλπ με το νερό απο αρχαιοτάτων ετών και η χρήση αυτού στις τελετές της και στις προσφορές δεν μας αφήνει περιθώριο αμφιβολίας στο συμπέρασμα ότι εδώ έχουμε μια αρχαία μαγική θεραπευτική πρακτική της Αρτέμιδας η οποία εξισλαμίστηκε , ενώ στην χριστιανική της εκδοχή ( μέσω της Αγίας Αννας ) χάθηκε εντελώς.

*  ΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΧΕΡΙ *

Αν και όλοι οι έλληνες το ξέρουν με το όνομα Χέρι της Φατίμα ,το πραγματικό του όνομα είναι Τυχερό Χέρι .
Γράφοντας για την παράδοση των Βόσνιων μάγων και θεραπευτών ,  ο Αντούν Hangi στο κεφάλαιο του σχετικά με λαϊκή ιατρική  κάνει αναφορά στο γνωστό μας μοτίβο του χεριού, και γράφει  «Γυναίκα  μάγισσα (stravarka), η οποία είναι γνωστή για τις γνώσεις της πάνω στον εξορκισμό και τις τελετουργίες του μολύβδου , και ειδικά αν αυτή είναι sevapli, δηλαδή από ένα τυχερό χέρι,  είναι πολύ σεβαστή δεδομένου ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αν ο θεός το θέλει, εξουδετερώνει όλες τις αρνητικές συνέπειες του κακού απο μάτια, θεραπεύει την φοβισμένη ψύχη αλλά  μπορεί να παντρέψει  μια κοπέλα ή ένα αγόρι.»
Ερευνώντας την σαμανική παράδοση θεραπευτών της Βοσνίας, ιδιαίτερα τις τελετουργικές πτυχές της λατρείας του ' Χεριού που θεραπεύει”παρατήρησα ότι είναι εξοικειωμένοι με πολλές πτυχές της δύναμης του χεριού για παράδειγμα, στον εξορκισμό ενός stravarke  που χρησιμοποιήθηκε ώστε να θεραπεύσει έναν άρρωστο που έπασχε απο το στομάχι του ,  έλεγε  «Έλα, Hazrat Φάτιμα,  φέρε την πένα σου και το χέρι σου μαζί με αυτήν  ...».

Χωρίς αμφιβολία σε αυτό το μαγικό αίτημα, πιο αξιόπιστα ορίζεται ο ρόλος της κόρης του προφήτη ο οποίος καλείται για βοήθεια.

* ΤΟ ΦΤΕΡΟ *

Ένα άλλο μέσο θεραπείας , κάθαρσης και απομάκρυνσης αρνητικών δυνάμεων , ή μέσο εκπλήρωσης μαγικών αιτημάτων είναι το φτερό απο κάποιο πουλί !

Μέσο της θεραπείας μπορεί να είναι το χέρι οπως προείπα , αλλά  την πρώτη θέση κατέχει το φτερό που είτε σαν πέννα χρησιμοποιείται στην μαγική γραφή σε ανατολή και δύση .

Στο Βουντού για απομάκρυνση ασθένειας απο μαγεία απο το σώμα αυτό που χρησιμοποιούν είναι φτερό κοτόπουλου, το οποίο μπορεί επίσης να είναι ένα πουλί.

Παγκόσμια το φτερό είναι σημείο αναφοράς.

Το μοτίβο ενός φτερού χρησιμοποιήθηκε από όλους τους πολιτισμούς που συνδέονται με τη λατρεία της φύσης και των δυνάμεων της, από τους Ινδούς, Μάγια, των Ίνκας όλα μέχρι τους αρχαίους Αιγυπτίους.
Επιπλέον, ενα φτερό από ασήμι είναι αφιερωμένο στο φεγγάρι, στην γυναικεία θεότητα και ενσάρκωση της  Μεγάλης Μητέρας, υποκατάστατο των οποίων στο μονοθεϊσμό έγινε η Παναγία, ή Hazret Fatima και μερικές φορές Hawa ή  Εύα.

Στη θρησκεία των Ιλλυριών προγόνων των Βοσνίων  η μαγεία της " Θεραπευτικής "υπό την αιγίδα της Μεγάλης Μητέρας ήταν καλά αναπτυγμένη, η αναφορά στην μετέπειτα Αγία Αννα είναι μια λογική ακολουθία υπό την άμεση επιρροή της μητριαρχίας.

 Οι γυναίκες ήταν και εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι φύλακες της λαϊκής παράδοσης, η παλιά γλώσσα και τα έθιμα, ειδικά αυτά που αφορούν τη θεραπεία και την μαγεία είναι ο κατ' εξοχην χώρος δράσης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου