Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Anem  kiyametlou...Η μάνα των ψυχών....Κατα κόσμον Κυρά Δέσποινα ή απλά η Τούρκα .

Αναρωτιέται πολύς κόσμος αν πράγματι ή Ανέμ Κιγιαμετλού  ήταν υπαρκτό πρόσωπο και ποια ήταν.

Το όνομα της Anem  Kiyametlou , δεν είναι όνομα αν και εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια έχει αφομοιωθεί στα κύρια ονόματα το Άννα , και στα τούρκικα το Ανέμ θα πεί μητέρα αυτά τα δύο όμοια ηχητικά προσωνύμια στην πραγματικότητα , είναι τίτλος αρχαίας ιεροσύνης των υψηλόβαθμων γυναικών σε εποχές της μητριαρχίας.

Με τον ερχομό της πατριαρχίας η Μεγάλη Ιέρεια ή ύψιστη θα δαιμονοποιηθεί  και θα γίνει η γνωστή κακιά στρίγγλα δηλαδή η Μέγαιρα (Μεγίστη Ιέρεια ).

Ο τίτλος όμως παραμένει και θα γίνει το όνομα Άννα , το οποίο στην Τουρκία και άλλες ισλαμικές χώρες θα συνδεθεί με την Μητέρα , Anem  των μαγισσών.

Οι σοφές γυναίκες ιατροί , θεραπέυτριες , ξεγεννήτρες αλλά και οι Φαρμακίδες υπάγονται σε μία φωτισμένη Μάνα των Ψυχών ή στα αρχαία αιγυπτιακά Ουμπαστή ( μάνα των γατιών).

Είναι δύσκολο για κάποιον που δεν γνωρίζει καλά την  μυθολογία να εμβαθύνει στους συμβολισμούς , και στην αληθινή εξέλιξη της μαγείας έτσι όπως ξεκινάει αυτή  από την θεά Αρτέμιδα Μπαστέτ , την έκπτωτη γατοκέφαλη θεα μάγισσα της αρχαίας Αιγύπτου και προστάτιδας των ψυχών, και περνάει μέσω των Ουμ - Μπαστή , των μητέρων των γατιών στον κόσμο.

Απο εκείνες τις αρχαίες Ουμ Μπαστή με τις μαύρες γάτες ( Μορφή της Μπαστ ) εξακολουθούν μέχρι και σήμερα  οι μάγισσες να έχουν απαρέτητα δίπλα τους ως συνοδό μια μαύρη γάτα , ζώο άμεσα σχετιζόμενο συμβολικά με την μαγεία.

Απο το Ουμ , δηλαδή μητέρα ως βαθμό μαγικής ιεροσύνης και την μετεξέλιξη του σε Ανέμ , έχουμε σήμερα το όνομα Άννα και το προσωνύμιο της προ γιαγιάς μου Anem.

Τώρα πια το ξέρω οτι δεν είμασταν συγγενείς στο σώμα , και η γιαγιά μου προφανώς ήτανε μαθήτρια της για αυτό δεν έχω στοιχεία εξακριβωμένα για την νεότητα της μεγάλης ομολογουμένως μάγισσας .

Ενα πρόσφατο στοιχείο που ήρθε στο φώς απο την Πόλη του φωτός φανερώνει οτι είναι πιθανοτατα αλήθεια  το οτι η πολύ νεαρά κοπέλα έφυγε απο την Αίγυπτο και περιπλανήθηκε ως μάγισσα ζώντας από τα σκουπίδια των άλλων και απο την γνώση της .

Η νεαρά Anem Kiyametlou εμφανίζεται σε εναν πίνακα αγνώστου καλλιτέχνη του Παρισιού , ζωγραφισμένους το 1881 με 1885 ,  είναι φανερό οτι η κοπέλα είναι μια Ουμπαστή , φέρει όλα τα σύμβολα της αρχαίας Αιγύπτου ακόμα και το φαραωνικό διάδημα.

Μέχρι και σήμερα ενα ταξίδι μηνών με καράβι  , χωρίς λεφτά φαντάζει αδιανόητο πόσο μάλλον εκείνη την εποχή που τα ακτοπλοϊκά ταξίδια ήταν είδος πολυτελείας και η παραχώρηση Βίζας σκέτος αγώνας .....

Πώς έφτασε ή ξυπόλυτη κοπέλα απο ενα χωριουδάκι εξω απο την Αίγυπτο στο Παρίσι ?
Αυτό μονο ως θαύμα και εξαιρετική ικανότητα μαγείας μπορεί να κατανοηθεί.

Στην Τουρκία πιθανόν να σχετίστηκε όντως με κάποιον πλούσιο κατασκευαστή δρόμων , πριν σχετιστή κατα την ναυμαχία του Τσεσμέ με τον πλοίαρχο ? - Μπουρλοτιέρη ? Ευάγγελο Αδαμάκη εκ Κρήτης τον οποίο και παντρεύτηκε και έφυγαν για την πολη του Αϊδινίου.

Στην Ελλάδα θα γίνει γνωστή ως Τούρκα , θα σταματήσει με πέντε πετραδάκια και το απολυτίκιο του Αγ Νικολάου ενα καράβι στον ισθμό της Κορίνθου το οποίο καθηλώθηκε και δεν κούναγε ουτε μπρος , ούτε πίσω .

Στα μεταπολεμικά χρόνια θα γίνει γνωστή ως η Κυρά Δέσποινα μελλοντολόγος με ενα καμαράκι για γραφείο.....

Αυτή ηταν η Μάνα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου