Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017


 ★ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΚΑΙ ΑΔΗΣ ★

Ορισμένα πράγματα είναι τόσο εμφανή που δεν θέλουμε να τα δούμε , μας έχουν παγιδεύσει σε ενα μονολιθικό τρόπο σκέψης ελεγχόμενο σε απίστευτο βαθμό ,πνίγοντας κάθε σκέψη ή ιδέα που δεν είναι μαζική !
Πόσο μάλλον η γνώση !

Στέκομαι και κοιτώ τις μορφές , τα φυτά και τα ζώα στο σκαλισμένο μάρμαρο.

Η Θεά Περσεφόνη κρατά μια λύκηθο , (μια λεκάνη) και ενα κόκκορα , δίπλα της ο θεός Άδης κρατά στάχυα και κάποια άλλα φυτά που μοιάζουν να είναι πάνω απο την λεκάνη που έχει στα πόδια της η θεά.

Μπροστά τους σε ενα στύλο μοιάζει με κουκουνάρι ενα δοχείο μάλλον μυροδοχείο , σαν να θέλει ολόκληρη αυτή η εικόνα να δείξη μια συνταγή κατασκευής κάποιου φίλτρου...

Ποτέ δεν θα είχα συνδέσει τα επιμέρους στοιχεία του αγάλματος αν δεν έβρισκα μια συνταγή στο μαγικό μου βιβλίο που αφορά ενα πολύ δυνατό ξόρκι προστασίας που νικάει ακόμα και τον θάνατο !

Στις λεγόμενες προσφορές θυσίας του σημερινού Voodoo , ο στάχυς είναι μία απο τις βασικές προσφορές που τοποθετούνται στα αγάλματα των Ορίσας.  

Λεκάνη, Βότανα , Κόκορας και αγρός θανάτου όλα τα επιμέρους στοιχεία του συγκεκριμένου αγάλματος συναντώνται σε ενα τελετουργικό του Βουντού κατά το οποίο κάποιος με πολύ σοβαρό πρόβλημα ζητάει κάποια χάρη απο τους θεούς.

Ή Περσεφόνη ως Φερέπαφα είναι η πλέον αρμόδια για μια τέτοια μεσολάβηση.


Στην εκδοχή αυτή που αφορά τις Εφτά δυνάμεις της Αφρικής , τις εφτά ισχυρότερες θεότητες του Voodoo, που ρυθμίζουν απο κοινού τα πιό σημαντικά ζήτηματα του κόσμου , τρία ζώα με βασικότερο απο αυτά ενας μάυρος κόκκορας, θυσιάζονται σύμφωνα με ενα αυστηρά καθορισμένο τελετουργικό , μέσα σε ένα νεκροταφείο , το αίμα τους μαζεύεται σε μια πήλινη λεκάνη η οποία σπάζεται,  αφού πρώτα πιεί το αίμα των θυσιασμένων ζώων αυτός που επιζητά την χάρη ( θαύμα απο τους θεούς).

Πιθανότατα στην αρχαιότητα τα ζώα για την θυσία ηταν μόνο ένα, δηλαδή ο μαύρος κόκκορας αντί των τριών που ζητάει η αφρικανική εκδοχή.

Ενας μαύρος κόκκορας , μία χελώνα και ενα λευκό κοράκι ζητά ή συνταγή να θυσιαστούν , δημιουργώντας το ερώτημα γιατί άσπρο κοράκι ?

Ένα κοράκι albino σίγουρα είναι σπάνιο και δύσκολα βρίσκεται την σημερινή εποχή , όμως υπάρχει ένας αρχαιοελληνικός μύθος που λέει οτι αρχικά τα κοράκια ηταν λευκά και μάλλιστα ήταν οι αγγελιοφόροι του θεού Απόλλωνα ο οποίος απο δυσμένεια λόγο κάποιων  κακων ειδήσεων τα έκανε χρώματος μαύρου.

Αυτή ή αναφορά στο λευκό κοράκι που είναι ο αγγελιοφόρος του Απόλλωνα μου δείχνει οτι ή συνταγή πρέπει να έχει κοινές ρίζες με τον ελληνικό μύθο πρώτον ή δεύτερον πρέπει να είναι τρομακτικές παλαιότητας.

Η Χελώνη ως ιερό ζώο του Πανός , και ο Αλεκτωρ της Περσεφόνης δείχνουν όλα ελληνικό υπόβαθρο της τελετής.

Η τελετή λαμβάνει χώρα όταν ο κόκκορας λαλεί , τις πρώτες δηλαδή πρωινές ώρες μιας μέρας λίγο πρίν το χάραμα σε ένα αγρό θανάτου , εναν τόπο δηλαδή που βρίσκονται συγκεντρωμένα πνεύματα νεκρών , πριν το φώς του πρωινού ήλιου και η θέρμη του σκορπίσουν την αύρα τους απο τον χώρο.

Αρχικά τοποθετούνται σε κύκλο περιμετρικά εφτά κεριά , ένα για κάθε μια απο τις εφτά δυνάμεις της Αφρικής.
Λευκό , γαλάζιο , πράσινο , καφέ, κιτρινο ,κόκκινο, μαυρο και τέλος ενα όγδοο με στρώματα χρωματος του καθένα ξεχωριστά σε ενα σύνολο.

Στο κέντρο του κύκλου γεμίζει η λεκάνη με κατσικίσιο γάλα και προστίθεται μέσα ενα μίγμα βοτάνων , σκόρδο , γκουάου , αναμού , πασοτέ ,ταρτάγκο ,Παραΐσο, αλμπαχάκα ,ρόμπε ζαραγκουέι ....
Απο αυτό το παρασκεύασμα πρέπει να πιούν όλοι όσοι μετέχουν στην τελετή , η παρουσία του στάχυος πάνω απο την λεκάνη στο άγαλμα μπορεί να θέλει να δείξη οτι πιθανώς στο αρχαίο μίγμα χρησιμοποιείτο Ερυσίβη ( είναι το κοινό όνομα ενός μύκητα του γένους Claviceps που παρασιτεί σε ορισμένα δημητριακά και χλόες.) 

Η Ερυσίβη ηταν ιερό και πολύ διαδεδομένο ψυχοτρόπο της εποχής και είμαι σίγουρος οτι θα μπορούσε να αντικαταστήσει αρκετές απο τις ουσίες που έχει η συνταγή όπως π.χ το Τοξικόδεντρο .

Αφού ετοιμαστούν όλα αυτά ραντίζεται όλος ο εντός των κεριών κύκλικος χώρος μέ αφόσε , δηλαδή την ιερή στάχτη απο θυσίες ολοκαύτωματα προς τους θεούς της Voodoo αποτελούμενη απο διάφορα ζώα : Φίδι ,σαύρα , κότα , κουκουβάγια και περιστέρι.

Αφού γέμιση ολόκληρη η εντός του κύκλου περιοχή απο αυτήν την στάχτη , αυτός που ζητά χάρη απλώνει μια αλοιφή στο χέρι του με το οποίο θα κρατά το μαχαίρι που λέγεται " Βάλσαμο Γαλήνης "...

Η τελετή δεν περιέχει λόγια και ξόρκια μόνο σιωπηλές πράξεις , θυσία και στράγγισμα του αίματος στην λεκάνη με το γάλα και τα βότανα .

Ο κόκκορας έχει ξεχωριστή θέση στην θυσία αυτή , για αυτό και στο άγαλμα η θεά Περσεφόνη τον κρατά δίπλα στην λεκάνη στα χέρια της , απο τον κόκκορα δεν απαιτείται στράγγισμα του αίματος αλλά να ανοιχτή το στέρνο του απο όπου ξεριζωνεται η καρδιά την οποία στήβει αυτός που ζητά χάρη ,ώστε να πέσουν εφτά σταγόνες αίμα στην λεκάνη μέσα .

Το αίμα που περιέχεται στην λεκάνη πίνεται απο αυτόν που ζητά χάρη και το σκεύος θραύεται σε μια ταφόπλακα.

Αυτό είναι όλο....

Ο Κόκκορας ( που κρατάει και η Περσεφόνη στην σκαλιστή αναθηματική πλάκα )..
Το Veve ( " υπογραφή " ) της θεάς του κάτω κόσμου και βασίλισσας του θανάτου του Voodoo , θεάς Brielity.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου